Tags

, ,

Mūsdienās arvien vairāk paveras jaunas iespējas. Tehnoloģijas attīstās un nebeidz mūs pārsteigt. Kā viena no mūsdienu inovācijām ir 3D printeris. Mūsu pasaulē tas ir pavisam kas jauns un neredzēts,iespējams daudzi nezina, ko šis termins nozīmē, taču viss jau tiek paskaidrots pašā nosaukumā.

3D printeru darbnīca būs demonstrāciju darbnīca, kurā būs reta iespēja darbībā ieraudzīt, kā Latvijas kompānijā SIA “Mass Portal” izstrādāta un izgatavota ierīce “izdrukā” vai drīzāk salipina telpiskus priekšmetus. Tā ir daļa no tuvās nākotnes, ko jau šodien iespējams ieviest skolās vai iegādāties sev mājās.

massportal-logo-bw-horiz

3D printeris no Mass Portal darbībā

3D printeris no Mass Portal darbībā

Kas ir 3D printeris?

3D printeris ir ierīce, kas veido trīsdimensionālus objektus. Jūsu fantāzijām vairs nav robežu, to, ko jūs iedomājaties, jūs bez īpašas piepūles un laika varat izveidot taustāmu – izprintēt!

Kompānija Mass Portal veido unikālas konstrukcijas un dizaina printerus, turklāt tas viss tiek ražots Latvijā! Šie printeri izceļas pasaules tirgū ar savu ātrdarbību, klusumu un zemo vibrācijas līmeni. Kā arī īpaši elegantu un formālu dizainu.

Vārds „printeris” lielākajai daļai cilvēku asociējas ar ierīci, kura izdrukā iepriekš izveidotus zīmējumus un uzrakstus uz kādas virsmas, tādējādi padarot tos vizuāli aplūkojamus. Tas nozīmē, ka attēls tiek izdrukāts divu dimensiju veidolā un, vērojot to no cita skatapunkta, tas nemainās, kā arī nav iespējams sataustīt tā reljefu.

Taču mēs zinām, ka priekšmetam, lai tas būtu sataustāms un apskatāms no visām pusēm, ir jāpiemīt īpašībām, kuras ir raksturīgas trīs dimensionāliem objektiem, tas ir, garumam, platumam un augstumam. Vārdi „3D printeris” liek saprast, ka šī ierīce ir spējīga izveidot trīsdimensionālus objektus, kuri ir taustāmi un apskatāmi no visām pusēm. Tas nozīmē, ka 3D printeris ir spējīgs izprintēt praktiski jebkuru objektu, kurš tiek uzprojektēts datorā. Lieki piebilst, ka iespējams izprintēt arī tādus objektus, kurus ar biežāk lietotajām iekārtām izveidot nav iespējams.

Kā tas notiek?

Lietotājs, izmantojot CAD (Computer-Aided Design) programmatūru, uzprojektē sev vēlamo objektu, vai lejuplādē no speciāli tam paredzētām mājaslapām internetā. Tālāk nosūta šo informāciju uz 3D printeri izmantojot Micro SD atmiņas karti vai arī nosūta to caur USB savienojuma vadu. Vispirms 3D printera programmatūra „Slic3r“ uzzīmēto objektu pārveido G-code faila formātā un sašķeļ vairākās kārtās, kuras vēlāk vienu otrai virsū uzklās 3D printeris. Tādējādi 3D printeris saņem attiecīgo uzdevumu un darbs var sākties. Printeri iespējams kontrolēt caur datoru izmantojot programmu „Repetier host“ Ierīce, zīmējot un klājot plastikāta slāni pēc slānim „uzaudzē” jūsu uzzīmēto priekšmetu. Tas notiek 3D printerim saņemot komandu uzklāt jaunu slāni no printējamā objekta šķērsgriezuma. Šādi, sākot no pašas apakšas, un beidzot ar augšu, tiek izprintēts vēlamais objekts.

Mass Portal Delta ir Latvijā izstrādāts un ražots 3D printeris. Mass Portal Delta printeris no citiem 3D printeriem atšķirās ar printēšanas tehnoloģiju. Latvijā ražotais printeris izmanto Delta robotu tehnoloģiju, kas nodrošina printera precizitāti, ātrumu un printēšanas komfortu.